Patříte k milovníkům kávy, kterým šálek tohoto horkého nápoje vždy zcela spolehlivě zlepší den? Jistě ale víte, že ne každá káva chutná stejně dobře a někdy si namísto aromatického šálku dopřejete jen nevýraznou břečku. Tkví to ovšem nejen v kvalitě a pražení samotné kávy, ale především také ve způsobu skladování. I ta nejlepší káva se totiž špatným skladováním může znehodnotit tak, že nestojí za nic. Naučte se tedy umění, jak na skladování kávy od profíků. Není to nic složitého, ale na výsledném šálku rozhodně poznáte rozdíl.
Chraňte před vzduchem
Jelikož je káva přírodní surovina, jednoznačně nejvíce ji poškozuje přirozený proces oxidace. Vzduch proudící do balení vaší kávy je jeden z faktorů, který ji ochuzuje o plnou chuť a výrazné aroma. Kávě stejně tak neprospívá přímé sluneční záření, vysoká teplota, ani vlhkost. Káva dokáže také velmi snadno nasávat různé pachy, a proto je třeba držet ji dále od aromatických potravin jako je třeba česnek, cibule nebo uzeniny.
Do lednice nepatří
Nemusíme snad připomínat, že skutečný milovník kávy kupuje vždy kávu v celých zrnech, jen tak si zachovají aromatické těkavé oleje, které kávě dodávají její specifickou chuť a vůni. Káva z e-shopu Eberica se prodává ve speciálních obalech, ve kterých se doporučuje kávu skladovat o doma. Tyto obaly garantují trvanlivost a jedinečné aroma po dlouhou dobu.
Jestliže nemáte možnost nechat kávu v původním obalu, velmi dobře poslouží i vzduchotěsné plastové boxy. Osvědčily se i nádoby z tmavého skla nebo plechové dózy s pevným gumovým těsněním.
Káva do lednice, ani do mrazáku nepatří. V lednici dochází k častému střídání teplot a také se zde hromadí vlhkost, která kávě nijak neprosívá. Ideálním místem je tedy tmavá a chladná spížka nebo skříňka. Takto bude káva v ideálních podmínkách a vy si budete moci dopřát vždy kvalitní šálek kávy.